10 DINGEN DIE IK NIET WIST VOOR IK AAN TRAILLOPEN BEGON

Lopen zit al een tijdje in de lift en nu begint ook het trail lopen stevig aan populariteit te winnen. Waar je vroeger maar een enkeling al lopend in het bos of in de bergen tegenkwam, zie je ze nu steeds vaker verschijnen, met hun blitse rugzakken en flashy kousen. Ook de georganiseerde trail-events schieten als paddenstoelen uit te grond.  Tijd dus om het zelf ook eens te ontdekken! Hieronder zetten we tien tips op een rijtje die wij niet wisten voordat we met traillopen begonnen maar die we nu graag met jullie delen!

10
Je moet niet heel de tijd lopen

Vergeet die schema’s met minuten per km, tijdens een trail kan je onmogelijk aan een constant tempo lopen. Soms gaat het zo steil bergop dat zelfs de toppers er niet aan denken om te lopen: ze stappen naar boven. Je zou namelijk  te veel energie verbruiken en je spieren te hard belasten door naar boven te lopen. Het kleine beetje tijd dat je zou winnen door bergop te lopen, is deze nadelen meestal niet waard. Niet alleen hellingen zorgen voor een trager tempo, ook de ondergrond waarop je loopt kan een groot effect hebben: probeer maar eens door de modder, op het strand, op rotsblokken … je snelheid van op de baan vast te houden, een lastige klus! Maar natuurlijk kan je bergaf wel eens stevig knallen, plezier verzekerd. Focus dus niet zo zeer op je gemiddelde snelheid maar richt je eerder op je gevoel of op je hartslag want elk parcours is anders.

9
Je moet niet alleen maar afzien

Neem tijdens een trail de tijd om rond je te kijken, vertraag wat of sta even stil om alles in je op te nemen. Het zou zonde zijn om enkel naar je voeten of naar je voorgangers te staren en niet even de tijd te nemen om ook wat van de natuur te genieten. Het is tijdens een trail ook dik oké om eens wat trager te lopen zodat je meer in je comfort zone blijft en het een aangename ervaring wordt.
Naast het uitzicht is er ook een hoop lekkers om van te genieten, want trailrunners verbruiken massa’s energie en hebben hebben daarom meestal een ‘rugzakje’ (trailvest/racevest/racepack/hydrationpack/…) mee waarin ze allerlei snacks kunnen meenemen – gedaan met enkel maar wat gels in een gordel. Peperkoek fan, een opgerolde pannenkoek met chips tussen of gekookte aardappels mee in je pack, alles kan! Ook de georganiseerde trails maken er een stiekeme wedstrijd van om de beste bevoorradingen onderweg te voorzien. Bij de ultra trails wordt het vaak nog zotter: met volledige maaltijden and fast food onderweg. Wees wel wat voorzichtig met wat je eet tijdens het lopen en hou rekening met wat je maag en je darmen kunnen verwerken. Test verschillende snacks best eerst uit op training. Smakelijk!

“Neem tijdens een trail de tijd om rond je te kijken, vertraag wat of sta even stil om alles in je op te nemen”

8
Je moet geen ultra’s lopen om een trailrunner te zijn

Trails heb je voor alle niveau’s: van enkele kilometers tot enkele honderden kilometers. Het is dus niet omdat je geen marathon kan lopen, dat je ook geen trail kan lopen. Onderschat als je begint wel niet het aantal kilometers. Het is niet omdat je makkelijk 15km op de weg kan lopen, dat dit ook het geval is voor op een trail. Trails zijn natuurlijk een pak lastiger.  Kies in het begin dus misschien voor een trail die wat korster is dan de afstand die je gewoon bent te lopen. Denk er dan aan om wat rustiger te gaan en even te stappen en dan geraak je er wel. Voor je het weet vliegen de kilometers voorbij en waag je je misschien toch ooit aan zo’n ultra trail.

7
Trailschoenen maken het verschil

Op droge, gemakkelijke boswegen kom je misschien nog weg met je gewone loopschoenen, maar van zodra je je in de modder of op steile hellingen begeeft, is extra profiel onder je schoenen een absolute must. Meer over de perfecte trailschoen kan je lezen in ons artikel over trailsschoenen hier.

6
Je moet niet met een kompas kunnen werken

Driewerf hoera voor de moderne technologie: met de gps van je gsm, horloge, gpstoestel, apps … kan je de tofste parcours zelf uitstippelen en makkelijk volgen. Je vindt tegenwoordig allerlei sites waar mensen hun routes delen. Die kan je dan gewoon dowloaden naar je toestel en je bent vertrokken. In België en Nederland is dit prima te doen, trek je echt de bergen in, dan is het raadzaam om een degelijke kennis over navigatie te bezitten. En denk aan je batterij, soms ben je wat langer onderweg dan je gepland hebt en dan is het handig om een kleine powerbank en oplaadkabel bij te hebben. Wil je helemaal niet op de weg moeten letten? Neem dan deel aan een georganiseerde trail en volg gewoon de pijlen, nog makkelijker! De meeste organisaties hebben op hun website ook een gpx van het parcours staan die je kan downloaden, wat handig is moest je toch een pijltje gemist hebben.

5
Er zijn geen bekertjes aan de bevoorrading

Als je alleen op pad gaat neem je alles mee in je trail rugzak en weet je dus waar je aan toe bent. Tijdens een georganiseerde trail zijn er vaak bevoorradingen onderweg, maar bestudeer dit vooraf grondig op de website van de organisatie: waar zijn de bevoorradingen? wat bieden ze aan? Enkel water of ook snacks? wat is de cut off time van elke bevoorrading? sommige organisaties rekenen er ook op dat de deelnemers alles zelf voorzien. Bereid je dus goed voor en lees alle informatie. En, breng een bekertje mee hé, want anders sta je daar.

4
Het kan er al eens smerig worden

Wie aan een trail begint mag geen niet bang zijn van wat vuil: modder en zand zijn bijna standaard ingrediënten van een toffe trail. Al die ‘viezigheid’ die je in de natuur tegen komt maken het net extra leuk.
Laat je niet verleiden om je loopschoenen mee in de wasmachine te zwieren, daar kunnen ze niet tegen! Veeg ze liever schoon met een zachte borstel en water, spoel de binnenzooltjes af en laat ze drogen met krantenpapier binnenin. Zet je drogende schoenen ook niet te dicht bij de verwarming. Voorzie misschien een tweede paar schoenen als je niet kan wachten tot je schoenen weer droog zijn voor de volgende run. Hetzelfde geld trouwens voor je race vest en je hartslagmeter, geef die ook maar een handwasje. De rest kieper je gewoon de wasmachine in.

3
Je moet niet voor donker binnen zijn

’s Avonds na je werk niet meer genoeg daglicht om nog te gaan trailen denk je? Nee hoor, je kan ’s avonds nog gerust het bos in trekken voor een stevige trail training. Voorzie een goede PETZL hoofdlamp met voldoende lumen. ’s Avonds lopen geeft een speciaal sfeertje en brengt extra rust. Let wel extra op met navigeren, je mist al eens sneller een afslag. En wie ’s avonds niet graag alleen op pad gaat: zoek een trainingsmaatje en dan vliegen de kilometers er dubbel zo snel door. No excuses!

2
Gadgets! gadgets!

In het begin van je trail carrière kom je toe met een paar trailschoenen en een drinksysteem, maar naarmate je de afstand wat gaat opdrijven zijn er allerlei handige gadgets die van levensbelang gaan worden. Denk maar aan:

  1. stokken – als je na 2000m stijgen weer een helling voor je ziet opdoemen kan je alle extra hulp gebruiken. Stokken zorgen  voor onlasting van je spieren, rug en knieën en helpen je je evenwicht te houden.
  2. gps horloge – is het nog veeeeer?! Een GPS horloge geeft je niet enkel aan hoe lang je al aan het lopen bent maar kan ook handig van pas komen om te navigeren of om de weg terug te vinden naar je startpunt. Over het ideale horloge zijn er talloze discussies op online fora te vinden. Zucht.
  3. compressiekousen – deze hippe knie-kousen stimuleren de bloedsomloop zodat er tijdens het lopen meer zuurstof en energie naar de spieren gaat. Bovendien dempen ze de schokken en beschermen ze je tegen stekelige planten en netels. Check hier het aanbod Herzog compressiekousen.
  4. racevest met drinksysteem – om al die handige gadgets in mee te nemen natuurlijk. Denk goed na als je een racevest koopt en let vooral op het volume en het comfort. Het is heel belangrijk dat je vest nergens schuurt en dat het niet teveel op en neer beweegt als je loopt. Sommige wedstrijden hebben een lijst van verplicht materiaal, kijk dus ook even na of dit in je racevest zou passen als je aan zo’n wedstrijd plant deel te nemen.

1
Na een race moet je achteruit de trap af

Spierpijn hoort er nu eenmaal wat bij. De hellingen maar ook de oneffen ondergrond maakt dat je andere spieren gaat gebruiken dan dat je gewoon bent van op de baan te lopen. Maar wie regelmatig traint heeft hier steeds minder en minder last van. Gelukkig zijn er ook een hoop handige truckjes om de spierpijn wat te verlichten: stretchen, foamrollen, masseren, compressiekousen, aan iedereen om zelf uit te vinden wat werkt.

Tenslotte nog een bonus tip: heb je snel last van vervelende schuurplekken? Zorg dan voor goed passende, aansluitende kledij van goede kwaliteit en gebruik een anti-schuur crème (yes, that’s a thing) – zoals Bodyglide – op de gevoeligste plekken: tussen de dijen en billen, onder de oksels, tepels, op je schouders en op je rug onder je race vest, de randen en naden van je broek en sportBH, … smeren maar!

 

Vond U dit artikel leuk ? Deel het dan op de social media en laat uw vrienden mee genieten !

26,553FansLike
3,173VolgersVolg
1,656VolgersVolg

INSCHRIJVINGEN TELEX

MEEST BEKEKEN ARTIKELS

MEEST BEKEKEN EVENTS