Hoe snel kan men wandelen

5 jaar geleden in het TV programma Wauters vs Waes moesten Koen Wauters en Tom Waes het tegen elkaar opnemen in een wedstrijdje snelwandelen over 3,2 km. Waes haalde het in 20’11” (goed voor een gemiddelde van 9,5 km/u) met enkele meters voorsprong op Wauters.

Koen Wauters en Tom Waes kregen voor hun snelwandelopdracht trouwens de raad om te gaan trainen in winkelstraten om op hun techniek te kunnen letten in de etalages. Zo gezegd, zo gedaan… Bekijk het hilarische filmpje via de link hieronder!

In het snelwandelen, wat trouwens een olympische sport is zijn twee regels : minstens één voet moet contact houden met de grond en de knie van het standbeen moet gestrekt zijn vanaf het moment dat de voet de grond raakt tot deze recht onder het lichaam is. Als een scheidsrechter vindt dat een deelnemer een regel dreigt te overtreden, dan kan hij hem waarschuwen met een gele kaart. Als hij vindt dat de deelnemer de regel overtreedt, volgt er een rode kaart. Drie rode kaarten van drie verschillende juryleden betekent de diskwalificatie.

De afstanden die olympisch worden gewandeld zijn de 20km voor zowel de mannen als de vrouwen, en de 50km voor de mannen.

De wereldrecords bij de vrouwen bedragen 41.56 op de 10km, 1u24 op de 20km en 4u04 op de 50km (12 km/u). Bij de mannen zijn ze nog indrukwekkender : 37.11 op de 10km, 1u16 op de 20km en 3h32 op de 50km. (14 km/u )

Cijfers en snelheden om alvast van onder de indruk te zijn.

Tijdens onze recreatieve walks van de walkingseries hoeft het natuurlijk niet zo snel te gaan :-). We vragen ons luidop af of er ooit en offroad snelwandel variant zal komen, in analogie met het trailrunning dat ontstaan is uit het lopen ? We hebben alvast een mooie naam klaar: het “Trailwalking” !

Tijdens onze walks is niet de snelheid de uitdaging maar wel het terrein en de ondergrond. Van het zand en de duinen te Koksijde naar de bossen en modder van de Ardennen naar de bergtoppen van de Vogezen.

Onze Walks = avontuur

 

Vond U dit artikel leuk ? Deel het dan op de social media en laat uw vrienden mee genieten !

26,553FansLike
3,173VolgersVolg
1,656VolgersVolg

INSCHRIJVINGEN TELEX

MEEST BEKEKEN ARTIKELS

MEEST BEKEKEN EVENTS