NET ZOALS BIJ MOUNTAINBIKERS IS PROFIEL VOOR TRAILLOPERS EVEN BELANGRIJK ! ADVIES VAN DRIES…

Wielrenners wordt het met de paplepel ingegoten: kies je materiaal in functie van je doelen!
Ga je voor een heel erg stijve en aerodynamische fiets voor het vlakke of eerder een lichtgewicht model om in de heuvels mee uit te pakken? Dat wie op de weg fietst het perfect met 1 bandtype kan rooien, maar wie het veld in duikt best kiest voor aangepast schoeisel… Ook al lopen atleten van oudsher jaren voor op hun fietsende collega’s op vlak van trainingsmethodes, voedingspatronen en recuperatie, de invloed van aangepast materiaal blijft onderschat door de (trail)runner met de pet. Schoenen- en materiaalfreak Dries Busselot zal speciaal voor jullie zijn Petzl-lamp laten schijnen over nieuwe producten en trends en jullie voorzien van de nodige tips. We beginnen met het begin: de schoenenkeuze!

Goed nieuws. U hoeft u bij aanschaf van een paar trailschoenen geen boer op klompen meer te voelen omdat u na een uitgebreide voetanalyse en bewegingsanalyse nood blijkt te hebben aan een verstevigingsblok aan de binnenkant van uw schoenen(anti-pronatie). Trailrunnen doe je per definitie op een onstabiele ondergrond waardoor zo’n blok enkel zou gaan hinderen tijdens het corrigeren op technische passages. Per definitie is elke trailschoen “neutraal”, waardoor ook een analyse op een loopband niet echt relevant is. Beter kan je trailschoenen kopen aan de hand van volgende criteria:

• Pasvorm, zorgt voor een maximaal comfort en controle
• Buitenzool, zorgt voor grip
• Tussenzool, zorgt voor demping
• Extra bescherming, voorkomt fysieke ongemakken op technische passages

Pasvorm

Welk terrein je ook wil onveilig maken en wat je wensen ook mogen zijn voor de buitenzool en de andere toeters en bellen die je wenst ook mogen zijn, de pasvorm van je schoen moet perfect zijn. Zo niet zit je achteraf met de gebakken peren. Koop daarom nooit schoenen omdat je partner ze heerlijk vindt. Elke voet en elke schoen is anders.

Koop je trailschoenen ook nooit op basis van de maat in je wegschoenen.

Trailschoenen zijn vaak stugger in het bovenwerk en hebben een iets hardere rand aan de tenen wat de “paservaring” anders maakt.
Een trailschoen mag nooit te klein worden gekocht. Kies voor een schoen die je past als een handschoen en houd aan je tenen rekening met een marge van 3 à 5mm om blauwe nagels of irritatie tijdens het dalen te voorkomen.
In de breedte hoor je geen marge te hebben. Zo kan je veel makkelijker corrigeren tijdens het lopen én beperk je de kans op blaren thv de bal van je voet doordat je gaat schuiven in de schoen. Om een optimale pasvorm te garanderen én om niet te schuiven is het zelfs in de ideale schoen naar lengte als breedte ook belangrijk om de veters goed aan te trekken vanaf het allereerste vetergaatje tot bovenaan. Hard aanspannen is niet nodig, maar zorg wel dat ze mooi worden bijgetrokken.

TIP: Je voeten zwellen in de loop van de dag iets op. Koop je schoenen daarom liever in de namiddag dan ’s ochtends.

Buitenzool

Denk vooraf even na waar je je schoenen wil inzetten. Zoals ook de Mathieu van der Poel of Wout Van Aert van het trailrunnen weten is niet elke schoen is even geschikt voor elk terrein.
Zolen met fijne, korte noppen zijn soepeler en stabieler dan lange noppen. Je draagt zulke schoenen best in:
• een zandbak als daar zijn: North-C trail (kies voor een soepele schoen)
• een makkelijker beloopbare trail met beperkte technische passages als de Naturarun Hoeilaart of Enclusatrail
• een technische trail op een droge ondergrond als La Chouffe Trail in de zomer
• een rotsachtige trail in het hooggebergte als de Matterhorn Ultraks… idealiter kies je dan voor een schoen mét een glasvezelplaat tussen de slijtzool en de tussenzool(zie later).
Schoenen met lange noppen bieden meer grip en/of tractie dan fijne noppen en bieden ook ietsje meer “demping”. Je draagt zulke schoenen best in:

• modderige blubber als de SCOTT Xtrails Houffalize of Meerdaalwoudtrail van afgelopen decembermaand. Zorg voor een noppenprofiel met relatief veel plaats tussen de noppen. Zo kan de modder makkelijk weer weg.
• Sneeuw

Tip: lange noppen kan je in principe inzetten op elk terrein en bieden op harde of droge ondergrond zelfs een extra gevoel van demping door de vervormende noppen. In dat geval gaan ze wel iets sneller slijten.
Met lange noppen kan je op een technische ondergrond ook al sneller “haken” achter een rots.
Het “merk” van het rubber geeft geen informatie over de algemene grip. Het is de lengte van de noppen en de plaatsing ervan die een rol spelen.

Probeer door labels als “Vibram”, “Continental”, “Michelin”, “Contagrip” door te kijken.

Ze geven enkel informatie over de zachtheid van het rubber. Dit heeft wel een weerslag op de hardheid(comfort) en levensduur van het rubber. Een zool van een “huismerk” kan meer grip bieden dan een zool van een merknaam.

Tussenzool

De tussenzool bepaalt de demping van een schoen. Deze wordt beïnvloedt door het materiaal waaruit hij is opgebouwd(EVA – iets harder maar lichter of PU – zachter en duurzamer maar zwaarder) en de dikte van de tussenzool. Hoe dikker de zool, hoe meer bescherming en demping.

Addertje onder het gras: hoe hoger je voet van de grond staat, hoe minder stabiel je zal staan en hoe minder makkelijk je kan corrigeren.

Toch niet onbelangrijk tijdens een trail…

Extra bescherming

Extra beschermende onderdelen resulteren in een “veiligere” schoen. Helaas zorgen ze ook voor meer gewicht en resulteren ze in een iets zwaardere schoen, maar vooral tussen de rotsen en op ultratrails bewijzen ze keer op keer hun nut.

Glasvezelplaat: Trailen betekent vaak rotsachtig terrein. Plan je een trip naar Houffalize of La Roche? Dan kan een glasvezelplaat tussen de tussenzool en de rubberen slijtzool net dat extra beetje bescherming bieden op scherpe rotsen. Die zullen zo minder snel “doordrukken” en minder snel een vermoeid gevoel geven aan je voorvoet of hiel.
Verstevigde teenbox: In het heetst van de strijd kan een losliggende tak al eens je pad kruisen of steekt een steen toch net iets meer uit dan je kan inschatten. Een verstevigde plastic kap of harde rubberen boord rond je tenen zorgen voor extra bescherming en verkleint de kans op breukjes in en stoten van tenen.
Stability cage: Ben je een zwaardere loper en draag je normaal wegschoenen met een zware correctie? Kies dan voor een schoen met een steviger bovenwerk die je enkel en midvoet goed vast houden. Is je schoen te slap, dan heb je minder controle over je schoen.
GoreTex: GoreTex kan je als trailrunner in België best overlaten aan de wandelaars. De temperaturen zijn er nooit echt laag en trails kruisen al snel een rivier of andere plas. Het water kan via de boord van je schoen nog steeds naar binnen en zo heb je al snel het gevoel met een aquarium op pad te zijn i.p.v. een trailschoen….

Besluit

Denk dus voor je dat ene paar schoenen aanschaft (of als je de luxe hebt thuis 4 paar te hebben en je je sporttas klaarmaakt voor een trail(weekend)) even na in welke seizoen en op welk terrein je je schoenen precies wil gebruiken. Focus je bij je keuze ook niet op die ene trail in het jaar waar die ene afdaling er glad zou kunnen bijliggen als je de andere 364dagen niets kan aanvangen met al te specifieke schoenen. Is de Trail des Fantômes je enige afspraak in de Ardennen en trail je de rest van het jaar in duinen en een niet zo technisch bos of woud? Kies dan voor een soepele schoen met korte noppen. Diezelfde korte noppen mét glasvezelplaat, verstevigde teenbox en extra stevige hielkap is dan weer handig voor de berggeiten onder ons. Ben je verzot op modder van januari tot december? Kies dan een schoen met lange noppen. Niet ideaal voor de “North-C Trail”, maar een verwittigd man is er 2 waard, toch?

Er bestaat ook niet iets als DE trailschoen. In een ideale wereld heb je gewoon 3 à 4 paar trailschoenen in je kast….

Weet ook dat de beste trailschoenen waardeloos zijn in combinatie met oude of versleten sokken. Voor een optimale beleving kies je best een iets dikkere sok die boven je schoen uit komt om irritatie aan de achillespees, een branderig gevoel aan de voetzool of blaren, veroorzaakt door kleine steentjes, te voorkomen.

Indien u zichzelf of iemand anders wil verwennen met een paar nieuw (trail)schoenen verwijzen we U door naar 1 van de 4 zaken van Runners’ Lab, daar vindt U immers de meeste keuze !

Vond U dit artikel leuk ? Deel het dan op de social media en laat uw vrienden mee genieten !

LAST MINUTE !!

27,610FansLike
3,173VolgersVolg
1,664VolgersVolg

INSCHRIJVINGEN TELEX

MEEST BEKEKEN ARTIKELS

MEEST BEKEKEN EVENTS