Word je rijk van traillopen?

Wie bij een “doorsnee” stadsmarathon op het podium komt, mag tegenwoordig naast een bos bloemen en felicitaties ook standaard een envelopje met geld of een cheque verwachten. In België bieden de grotere marathons rond de 1000 euro, maar bij sommige internationale marathons valt er een bom geld te verdienen: $100000 + bonussen voor de winnaars van de Bank of Chicago Marathon en de TCS New York City Marathon, $150000 + bonussen bij de Boston Marathon en een ongelooflijke  $200000 + bonussen voor de winnaar van de Standard Chartered Dubai Marathon. Het doel van dat prijzengeld is duidelijk: toplopers naar de events lokken, en dat lukt behoorlijk.

Maar hoe zit dat met prijzengeld in het trailrunnen?  Tot recent viel er met trailrunnen weinig tot geen geld te verdienen, tenzij voor de absolute elite en dan nog vooral via sponsor contracten. Nu het trailrunnen steeds populairder wordt, komt de discussie van het prijzengeld ook hier naar boven. Vooral in China, waar de sport snel in populariteit toeneemt, worden steeds meer geldprijzen uitgedeeld aan traillopers. En dat wakkert discussies aan binnen de trailwereld wereldwijd, want niet iedereen is ermee akkoord dat dit de sport ten goede zal komen. Zo luidt het ook bij  Michel en Catherine Poletti, oprichters van de UTMB, de befaamste trailrun ter wereld. Er wordt gevreesd dat prijzengeld de sport zou professionaliseren waarbij niet alleen het risico op doping en valsspelen vergroot, maar ook het ‘amateur’ en  ‘sympathieke’ karakter van de sport verloren zou gaan. Enkel zonder financiële motieven zou volgens hen de puurheid van deze sport behouden worden. Niettegenstaande biedt de UTMB een (bescheiden) prijzenpot, maar die is  niet in verhouding met het aanzien van het evenement en lopers moeten het meer voor de eer (en misschien voor de sponsors), doen.
Bij ons in België lopen we – op een paar uitzonderingen na –  nog voor de eer en een frisse pint.

Hieronder enkele opmerkelijke trails op een rijtje waar wat mee te verdienen valt (of viel).

6
La Bouillonnante

Deze bekende Belgische trail had enkele jaren geleden de pech samen te vallen met een belangrijke internationale trail en probeerde vervolgens elite lopers te lokken met een geldprijs van €500.

5
Kamikaze trail

Sportevents loonde eenmalig een som van €1000 uit aan de winnaar van de Kamikaze trail. Dit bedrag ging naar Yanick Michiels, een oriëntatieloper en allroud sporter, die de snelle trailers overtuigd naar huis liep.

4
Ultra Montée du Salève

Recent  kwam het bericht dat de Ultra Montée du Salève, een wedstrijd waarbij telkens dezelfde berg beklommen wordt, €34000 aan premies zal uitreiken aan de beste lopers. De lopers of loopsters die respectievelijk 11 of 10 keer de klim kunnen afleggen binnen de tijd, verdienen elk €10000 en €5000 indien ze 10 of 9 keer boven geraken. Lukt dit niet, dan krijgen de winnaar en winnares €500 en telkens 100 euro minder tot de 5de plaats. Je maakt ook kans op een bonus van €500 als je het wedstrijd record breekt. Klein detail, over de afgelopen 9 edities raakte maar één man (Julien Coudert) ooit aan 9 beklimmingen.

3
Trail des Templiers

Tijdens deze bekende Franse trail wordt €30200 euro aan prijzengeld verdeeld. €7000 voor de eerste, €3000 voor de tweede, €2000 tot €100 voor de 10de. Mannen en vrouwen krijgen hier even veel. Let wel, deze prijzenpot is enkel voor de Grand Trail des Templiers, een wedstrijd van 78km en 3650 hoogtemeters, voor de 12 andere afstanden wordt geen prijzenpot voorzien.

2
UTMB

UTMB, zowat het bekendste trailrun event ter wereld, verdeelt €35000 onder de winnaars van de vier verschillende afstanden. Het grootste bedrag (€2000) gaat naar de winnaar en winnares van de langste afstand (171km). Nogal een laag bedrag voor een wedstrijd met zoveel aanzien. Ter vergelijking, de winnaar van de Ironman Hawaii neemt  $120000 mee naar huis.

1
50 Mile Championship van de North Face Endurance Challenge

Tijdens deze trail in het Amerikaanse California bedraagt de prijzenpot $30000, waarvan de snelste man en vrouw elk $10000 mee naar huis mogen nemen. Vorig jaar werd de race geannuleerd wegens bosbranden maar in 2017 wonnen de Amerikaan Tim Freriks en de Zweedse Ida Nilsson deze prestigieuze trail.

Vond U dit artikel leuk ? Deel het dan op de social media en laat uw vrienden mee genieten !

27,610FansLike
3,173VolgersVolg
1,664VolgersVolg

INSCHRIJVINGEN TELEX

MEEST BEKEKEN ARTIKELS

MEEST BEKEKEN EVENTS