CAVE TRIATHLON

28 juli 2024

1/2 TRI | SPRINT TRI

Zwemmen in het Albertkanaal, een fietsparcours met de Slingerberg als scherprechter en een spectaculair loopparcours vormen de basis van deze unieke wedstrijd. Uiteraard zal een passage doorheen de mergelgrotten van Kanne niet ontbreken in deze unieke triathlon.

De organisatie ligt in handen van Sportevents en Bearsports - Lees hier het persartikel over de beslissing om de krachten te bundelen voor deze wedstrijd.

10,2%

Helling slingerberg

50

Traptreden per loopronde

10°C

Temperatuur mergelgrot

TRIO | BUSINESS TRIATHLON

Zoek je een sportieve uitdaging met vrienden of een teambuilding met je organisatie of je bedrijf? Doe dan mee in team!

Elk team bestaat uit 3 personen waarbij elk teamlid één discipline voor zijn of haar rekening neemt. De aflossing gebeurt door het doorgeven van de timingchip in de wisselzone. Deze aflossingstriathlon is zowel mogelijk op de sprint afstand als op de 1/2 afstand.

Denk jij het beste team te kunnen selecteren of wil je juist zo veel mogelijk teams van hetzelfde bedrijf aan de start krijgen? Schrijf dan nu in voor de Cave TRIO Triathlon.

Bekijk hieronder wat details over de verschillende afstanden van de Cave Triathlon. De definitieve parcoursen worden 2 weken voor het event bekend gemaakt - alsook worden de GPX-en vrijgegeven.

TRIO

CAVE TRIATHLON

1/2
 • Trio: 1 team, 3 atleten
 • 1900m zwemmen (1 ronde)
 • 90km fietsen (3 ronden)
 • 21km lopen (4 ronden)
 • Non-drafting
 • Live coverage
 • Finisher medaille
TRIO

CAVE TRIATHLON

SPRINT
 • Trio: 1 team, 3 atleten
 • 500m zwemmen (1 ronde)
 • 30km fietsen (1 ronde)
 • 7km lopen (2 ronden)
 • Drafting
 • Live coverage
 • Finisher medaille

De parcoursen , afstanden en hoogtemeters zijn steeds onder voorbehoud en kunnen indien nodig ten allen tijde wijzigen.
GPX bestanden worden enkel in de briefing enkele dagen VOOR het event aan alle deelnemers doorgemaild.

ENDURANCE SERIES

PRAKTISCHE INFORMATIE CAVE TRIATHLON

We werken samen met de inschrijvingsmodule van Passion For Sports / SQM Time. Je kan meerdere deelnemers tegelijk inschrijven en NA je bent ingeschreven kan je deze allemaal zelf via jouw PFS account aanpassen.

Schrijf nu in voor de Cave Triathlon.

SCHRIJF NU IN 

 

Secretariaat, swimexit, wisselzone en finish zijn allen gelegen ter hoogte van de brug van Kanne.

ADRES : Jekerstraat 4, 3770 Riemst

Parkeren dient zo veel mogelijk te gebeuren aan de overzijde van het kanaal en in het centrum van Kanne. Ook in de straat richting de jachthaven van Kanne is parkeren mogelijk.

Google maps

De organisatie van de Cave Triathlon is een samenwerking tussen Sportevents en het Nederlandse Bearsports. Door de problemen met het zwemwater in Nieuwkoop is er in Nederland geen alternatief voor een NK middle distance in 2024. Daarom werden de koppen bij elkaar gestoken en de optie bekeken om het NK middle distance net buiten de Nederlandse landsgrens in Kanne te plaatsen. Na positieve feedback werd beslist dat de Cave Triathlon het decor zal vormen voor het Nederlands Kampioenschap middel distance in 2024.

Aangezien het gaat om een 'Open' Nederlands Kampioenschap hoeven de Belgische atleten niets te vrezen en is deze wedstrijd opengesteld voor alle atleten. Uiteraard zal je wel over de Nederlandse nationaliteit moeten beschikken om in aanmerking te komen tot de titel van Nederlands Kampioen Triathlon.

Dit Nederlands Kampioenschap middle distance zal zowel voor de elite als voor de age groupers gehouden worden.

*Programma onder voorbehoud

Zondag 28 juli 2024

The Cave Sprint Triathlon
08.30 – 09.45: Opening wedstrijdsecretariaat, afhalen borstnummers
09.00 - 09.55
: Fiets en materiaal plaatsen in wisselzone

09.55: Atleten mogen te water
10.00: Start The Cave Sprint Triathlon mannen en vrouwen
10.50: Eerste finisher verwacht

The Cave 1/2 Triathlon
08.30 – 10.30
: Opening wedstrijdsecretariaat, afhalen borstnummers
09.00 - 10.30
: Fiets en materiaal plaatsen in wisselzone

10.40: Atleten mogen te water
10.45: Start The Cave 1/2 Triathlon mannen en vrouwen
14.30:
Eerste finisher verwacht

De verschillende podia worden zo snel mogelijk na de finish van de 3de finisher op die afstand gehouden.

De timing chip dient verplicht te worden ingeleverd bij het uitchecken van het materiaal aan de wisselzone. Zonder timing chip kan uw materiaal niet uitgecheckt worden.

* Dit is een voorlopig tijdsschema. Starturen kunnen nog gewijzigd worden.

Parcours Cave 1/2 Triathlon
Zwemmen: 1900m - 1x heen en terug
Fietsen: 90km - 3 ronden
Lopen: 21km - 4 ronden

* Gedetailleerde parcourskaarten en gpx bestanden worden later online geplaatst.

Parcours Cave Sprint Triathlon
Zwemmen: 500m - 1x heen en terug
Fietsen: 30km - 1 ronde
Lopen: 7km - 3 ronden

* Gedetailleerde parcourskaarten en gpx bestanden worden later online geplaatst.

The Cave 1/2 Triathlon
Tijdens het fietsen is een bevoorrading voorzien vanaf de 2de ronde. Hier worden drinkbussen (500ml) met water en drinkbussen (500ml) met sportdrank aangeboden. Tijdens het lopen worden bevoorradingsposten met water voorzien. Aan de aankomst wordt een uitgebreide bevoorrading voorzien met cola, water, zoute en zoete snacks, snoep,...

The Cave Sprint Triathlon
Enkel tijdens het lopen worden bevoorradingsposten met water voorzien. Aan de aankomst wordt een uitgebreide bevoorrading voorzien met cola, water, zoute en zoete snacks, snoep,...

Er zijn op deze event locatie geen douchefaciliteiten voorzien. Het is dus helaas niet mogelijk om na het event te douchen.

Bij aanmelding op het wedstrijdsecretariaat ontvang je een timingchip, een velcro enkelband dien je zelf te voorzien. Je kan deze bestellen bij inschrijving, 1 per duo is voldoende. Deze dien je stevig te bevestigen aan je enkel voor de start van de wedstrijd. De chips zorgen ervoor dat je (tussen)tijden geregistreerd worden wanneer je een controlepunt passeert.

Controlepunten liggen verspreid over het parcours, meestal aan de bevoorrading. Sommige controlepunten piepen als je er door loopt, maar niet allemaal. Geen paniek dus als je niets hoort, je zal toch geregistreerd worden. Alle tussentijden en eindtijd van alle deelnemers kan je online live volgen op de website van SQM Time. Via deze live coverage kunnen supporters ter plaatse via hun smartphone de progressie van hun favoriete lopers volgen. De fans thuis kunnen uiteraard ook alles op de voet volgen. Er zijn zelfs deelnemers die tijdens de wedstrijd graag even kijken in hoeveelste positie ze zich bevinden en hoeveel tijd hun maatje voor- of achterop ligt!

LET OP: De timing chip dient na afloop terug ingeleverd te worden! 

The Cave 1/2 Triathlon
Zwemmen: 1u10
Zwemmen + fietsen: 4u45
Finish: 7u45

The Cave Sprint Triathlon
Zwemmen: 25min
Zwemmen + fietsen: 1u45
Finish: 2u45

De prijzen worden uitgereikt tijdens een podiumceremonie in de nabijheid van de finish.

Het exacte uur wordt op de dag zelf beslist en meegedeeld door de speaker. De podia worden ongeveer 15min na aankomst van de 3de finisher gehouden.

The Cave 1/2 Triathlon
Heren overall: tba
Dames overal : tba
AgeGroups 40+, 50+, 60+: Naturaprijzen

NK middle distance
Heren elite: tba
Dames elite: tba
AgeGroups (leeftijdscategorieën van 5 jaar, vanaf 20+): tba

The Cave Sprint Triathlon
Heren overall: tba
Dames overal: tba
AgeGroups 40+, 50+, 60+: Geen

* Indien men niet aanwezig is, worden de prijzen helaas niet nagestuurd.

Het wisselen van afstand, een T-shirt bijkopen, je gegevens aanpassen en zelfs annuleren kan ENKEL EN ALLEEN gebeuren via je Passion For Sports account. Je doet dit dus helemaal zelf!

Nadat je bent ingelogd, zoek je de desbetreffende order op en verander je de gegevens. Indien jouw nieuwe gegevens resulteren in een lagere kostprijs, wordt jouw account gecrediteerd en kan je dat bedrag gebruiken voor een volgende inschrijving. Indien jouw nieuwe gegevens leiden tot een hogere inschrijvingsprijs dien je dat bedrag nog bij te betalen om de verandering te vervolledigen.

Indien je wenst te annuleren, wordt jouw account gecrediteerd conform onze annulatie voorwaarden. Dit bedrag kan je dan later besteden aan een andere inschrijving.

Je kan ook het SQM Helpcenter en FAQ raadplegen

Borstnummers worden vooraf niet opgestuurd en kunnen enkel afgehaald worden op het wedstrijdsecretariaat op de dag van de wedstrijd. Je startnummer krijg je enkele dagen voor het event gemaild en je kan deze ook bekijken op de deelnemerslijst die gelijktijdig met de mailing online komt. Ben je ingeschreven in team dan dient slechts 1 iemand van het team zich aan te melden.

Het is mogelijk om startbewijzen van familie en/of vrienden af te halen. Eventuele last minute veranderingen dien je te melden aan het secretariaat. Zie ‘Dagindeling – Uurschema' voor de openingsuren van het wedstrijdsecretariaat.

Bij vermelding van je startnummer ontvang je een enveloppe met daarin:

 • 1 wegwerp borstnummer – deze dient bij het fietsen achteraan te worden gedragen en bij het lopen vooraan (gebruik een heupgordel).
 • 1 stickerset - Deze dienen te worden bevestigd aan de fiets en op de helm.
 • 1 badmuts.
 • 1 timingchip (Velcro enkelband ZELF te voorzien of aan te kopen bij inschrijving) - deze dient aan de enkel bevestigd te worden. Na de wedstrijd moet deze chip terug afgegeven worden.

Dit event is aangesloten bij Triatlon Vlaanderen. Atleten met een geldige licentie op de datum van het event zijn op die manier automatisch verzekerd voor lichamelijke ongevallen. Atleten zonder geldige wedstrijdlicentie op de datum van het event dienen verplicht een daglicentie aan te kopen. Deze bedragen zijn vastgelegd door de federatie en worden integraal doorgestort. Door het aankopen van een daglicentie ben je verzekerd voor lichamelijke ongevallen

Wat te doen bij een ongeval?

Vul het aangifteformulier in en stuur dit samen met een scan of duidelijke foto naar Triatlon Vlaanderen. Klik op het formulier op de "Verzenden" knop en dan wordt automatisch in Outlook een scherm geopend met het juiste mailadres van Triatlon Vlaanderen. Na controle stuurt Triatlon Vlaanderen dit door naar Ethias en kort daarna ontvangt het slachtoffer een ontvangstmelding met vermelding van het dossiernummer. Met dit nummer kan het slachtoffer vervolgens het dossier aanvullen en raadplegen bij Ethias.

Meer informatie ivm de verzekering lichamelijke ongevallen is terug te vinden op de website van Triathlon Vlaanderen.

Het zwemmen vindt plaats in het Albertkanaal. Enkele minuten voor de start worden de atleten te water gelaten om zich op te lijnen tussen de startboeien. De wedstrijd zal dus gestart worden met de deelnemers reeds in het water. Er is geen mogelijkheid om vooraf in te zwemmen.

The Cave 1/2 Triathlon
Drafting/stayeren tijdens het fietsen is niet toegestaan.

Tijdritfietsen of fietsen met lange tijdritsturen, volle wielen en schijfremmen zijn eveneens toegestaan.

The Cave Sprint Triathlon
Drafting/stayeren tijdens het fietsen is toegestaan.

Tijdritfietsen of fietsen met lange tijdritsturen zijn niet toegelaten. Korte opzetstuurtjes (die niet verder komen dan de remgrepen) zijn net als schijfremmen wel toegestaan.

 • NON-DRAFTING
  The Cave 1/2 Triathlon is een NON DRAFTING wedstrijd. Drafting/stayeren tijdens het fietsen is in deze 1/2 triathlon dus niet toegestaan. Tijdritfietsen of fietsen met lange tijdritsturen, volle wielen en schijfremmen zijn toegestaan.
  STAYERREGLEMENT EN STRAFPROCEDURE VOOR NON DRAFTING RACES
  De draftzone is 15m van het voorwiel tot aan jouw voorganger zijn achterwiel. Dit is dubbel zo lang dan bij een VTDL wedstrijd. Bij het inhalen/passeren van een voorganger hebt u 20 seconden de tijd om dit te doen. We hebben 8 scheidsrechters op de moto die gele kaarten uitdelen bij inbreuken op deze regel. Tevens hebben we 6 spotters die langs de kant staan en die ook gerechtigd zijn om inbreuken te noteren en door te geven.

  Bij gele kaarten (straftijd) krijgt u:
  - 1 gele kaart = Er wordt 5 minuten straftijd bij uw eindtijd bijgeteld aan de finish
  - 2 gele kaarten = DSQ

  Opgelet, indien uw nummer door 1 van onze vaste spotters wordt genoteerd gaat u tijdens de wedstrijd geen kaart zien, maar worden er wel 5 minuten straftijd bij uw eindtijd bijgeteld. Aan de finish gaat een bord uithangen met daarop alle nummers die een overtreding begaan hebben.

  Gele kaarten (straftijd) krijgt u bij:

  Inbreuk tegen de hierboven genoemde draftregels
  1. Langdurig langs de linkerkant van de weg rijden
  2. Inhalen / passeren van een deelnemer langs rechts
  3. Opzettelijk wegwerpen van bidons, gels en dergelijke verpakkingen BUITEN de dropzone (deze is 100m voor en na een bevoorrading )
  4. Fietsen in de wisselzone
  5. Zich laten begeleiden door iemand tijdens het lopen
  6. Zich laten bevoorraden door iemand buiten de DROP zone (100m voor en na een bevoorradingspost)

  Rode kaart (DSQ) krijgt u bij:
  1. 2 inbreuken die 5 minuten straftijd tot gevolg hebben
  2. Grof verbaal of fysiek geweld tegen een scheidsrechter of andere deelnemers
  3. Uitermate grof stayergedrag (op minder dan 5 meter afstand rijden)

 • DRAFTING
  The Cave Sprint Triathlon is een DRAFTING wedstrijd. Drafting/stayeren tijdens het fietsen is in deze sprint triathlon dus toegestaan. Tijdritfietsen of fietsen met lange tijdritsturen zijn niet toegelaten.Korte opzetstuurtjes (die niet verder komen dan de remgrepen) zijn net als schijfremmen wel toegestaan.
 • WETSUIT
  Bij een watertemperatuur van 23°C of hoger wordt een wetsuit verboden. Bedraagt de watertemperatuur 16°C of lager, is een wetsuit verplicht. De watertemperatuur wordt de dag voor de wedstrijd gemeten en meegedeeld via sociale media en SMS.

CAVE TRIATHLON GALLERIJ

CONTACTEER ONS

Wil je ons contacteren met een specifieke vraag over een event en/of over jouw inschrijvingen kan je dit het best doen via de chat widget rechtsonder deze pagina. Als er niemand beschikbaar is om je live te helpen, laat je mail adres achter en we helpen je zo snel mogelijk.

START 2 TRI

Ben jij een echte rookie? Dan is onze Start 2 triathlon echt iets voor jou!

Overweeg jij om in 2024 een triathlon te doen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Onder begeleiding van de ervaren en ruim opgeleide coaches van EDOsports maak je kennis met triathlon en leer je de basisbeginselen van de triathlon. In 10 weken zorgen wij er voor dat je goed voorbereid en vol vertrouwen aan de start staat van je eerste triathlon! Onze Start 2 tri trajecten sluiten aan op de Ilumen Bilzen triathlon en de Cave triathlon.

10 weken trainingsschema - 3 Clinics - 8 Gezamenlijke trainingen in NL & BE- Wedstrijdbegeleiding - Startbewijs triathlon - Mooie aanbiedingen bij onze partners - Triathlon pakje (optioneel)

SPORTEN TEGEN DE KINDERARMOEDE

Steun het goede doel, vzw Lucas Project en strijd mee tegen de kinderarmoede.

HET LUCAS PROJECT

Er groeien ruim 130.000 kinderen in België op in extreme armoede. Het Lucas project wil zoveel mogelijk kinderen helpen en bijstaan op een duurzame manier.

We spreken over kinderarmoede als er niet genoeg financiële middelen zijn om de basisbehoeften te vervullen. Wanneer er niet voldoende geld is, komen kinderen en jongeren sneller in een vicieuze cirkel terecht. Ze hebben later minder kansen op de arbeidsmarkt doordat ze hun talenten niet kunnen ontplooien en lopen een groter risico om zelf arme ouders te worden.

Goede medische begeleiding, een heerlijk gevulde boterhamdoos en toffe naschoolse activiteiten zijn vaak onbereikbaar. Dikwijls worden ze door hun armoede uitgesloten, gepest en zijn ze altijd droevig...