ILUMEN BILZEN TRIATHLON

19 mei 2024

111 TRI | SPRINT TRI

Een triathlon die gekend staat omwille van zijn snelle parcours. Door een nagenoeg vlak fietsparcours met lange rechte stukken ligt de snelheid bijzonder hoog en kunnen de hardrijders hun kwaliteiten ten volle ontplooien.

De editie 2024 zit erop! Hieronder zijn de links naar de foto's en resultaten terug te vinden.

Bekijk hieronder wat details over de verschillende afstanden van de Triathlon Bilzen. De definitieve parcoursen worden 2 weken voor het event bekend gemaakt - alsook worden de GPX-en vrijgegeven.

TRIATHLON BILZEN

SPRINT
 • Individueel
 • 500m zwemmen (1 ronde)
 • 26km fietsen (1 ronde)
 • 5km lopen (1 ronde)
 • Drafting
 • Live coverage
 • Finisher medaille

De parcoursen , afstanden en hoogtemeters zijn steeds onder voorbehoud en kunnen indien nodig ten allen tijde wijzigen.
GPX bestanden worden enkel in de briefing enkele dagen VOOR het event aan alle deelnemers doorgemaild.

ENDURANCE SERIES

PRAKTISCHE INFORMATIE TRIATHLON BILZEN

Borstnummers worden vooraf niet opgestuurd en kunnen enkel afgehaald worden op het wedstrijdsecretariaat op de dag van de wedstrijd. Je startnummer krijg je enkele dagen voor het event gemaild en je kan deze ook bekijken op de deelnemerslijst die gelijktijdig met de mailing online komt.

Deelnemerslijst - Zoek hier uw startnummer op

Het is mogelijk om startbewijzen van familie en/of vrienden af te halen. Eventuele last minute veranderingen dien je te melden aan het secretariaat. Zie ‘Dagindeling – Uurschema' voor de openingsuren van het wedstrijdsecretariaat.

Bij vermelding van je startnummer ontvang je een enveloppe met daarin:

 • 1 wegwerp borstnummer – deze dient bij het fietsen achteraan te worden gedragen en bij het lopen vooraan (gebruik een heupgordel).
 • 1 stickerset - Deze dienen te worden bevestigd aan de fiets en op de helm.
 • 1 badmuts.
 • 1 timingchip (Velcro enkelband ZELF te voorzien of aan te kopen bij inschrijving) - deze dient aan de enkel bevestigd te worden. Deze timing chip dient verplicht te worden ingeleverd bij het uitchecken van het materiaal aan de wisselzone. Zonder timing chip kan uw materiaal niet uitgecheckt worden. TIMING CHIP NIET RETOURNEREN = €70. De velco band is eigendom van de atleet en kan dus bij de atleet blijven.

Secretariaat, wisselzone, start en finish zijn gelegen ter hoogte van de "Kanaalbar" langs de Kanaaldijkstraat te Bilzen.

ADRES : Kanaaldijkstraat 4, 3740 Bilzen

PARKEREN:
Parkeerbeleid volgen -> Politie schrijft boetes en laat takelen
- Weiland 1
- Weiland 2
- Kanaaldijkstraat (pas NA de kanaalbar)
- Parking voetbal (vossenkuilstraat) (voor mobilhomes en andere grote voertuigen)

Om parkeren mogelijk te maken zullen 2 weilanden open gesteld worden als parking. Ook zal de Kanaaldijkstraat enkelrichting gemaakt worden (parkeren enkel VOORBIJ de kanaalbar). De inrit van de Kanaalduikstraat is enkel mogelijk vanuit de Hoefaertweg, uitrijden enkel via de Grote Heide. Mobilehomes en andere grotere voertuigen dienen de parkeerruimte aan het voetbalveld (op Vossenkuilstraat) te gebruiken. Wees ALTIJD en OVERAL hoffelijk en respectvol.

Google maps

Zondag 19 mei 2024

iLumen Bilzen Sprint Triathlon
08.30 – 10.00: Opening wedstrijdsecretariaat, afhalen borstnummers
09.00 - 10.00
: Fiets en materiaal plaatsen in wisselzone
10.00: Geen atleten meer toegelaten in de wisselzone

09.55: Atleten mogen te water
10.00: Start iLumen Bilzen Sprint Triathlon

10.50: Eerste finisher verwacht

iLumen Bilzen 111 Triathlon
08.30 – 10.00
: Opening wedstrijdsecretariaat, afhalen borstnummers
09.00 - 10.00
: Fiets en materiaal plaatsen in wisselzone
10.00: Geen atleten meer toegelaten in de wisselzone

10.15: Oplijning rolling start
10.20: Start aan de hand van ROLLING START iLumen Bilzen 111 Triathlon
13.30:
Eerste finisher verwacht

De verschillende podia worden zo snel mogelijk na de finish van de 3de finisher op die afstand gehouden.

De timing chip dient verplicht te worden ingeleverd bij het uitchecken van het materiaal aan de wisselzone. Zonder timing chip kan uw materiaal niet uitgecheckt worden.

* Dit is een voorlopig tijdsschema. Starturen kunnen nog gewijzigd worden.

De parcoursen worden duidelijk aangegeven door middel van zwarte pijlen op gele borden voor het fietsparcours en zwarte pijlen op oranje borden voor het loopparcours. Lopers hebben ALTIJD voorrang op fietsers in de zone finish-T2.

Opmerking fietsparcours: Ter hoogte van de brug van Zutendaal moet een klein stukje onverhard (20m) overbrugt worden. Er zullen hiervoor rijplaten voorzien worden om dit op te vangen maar wij vragen de nodige voorzichtigheid. (Zeker bij nat weer kunnen deze platen gevaarlijk glad zijn.)

Parcours iLumen Bilzen 111 Triathlon
Zwemmen: 1000m - 1x heen en terug | parcourskaart
Fietsen: 100km - 3 ronden | parcourskaart | download GPX
Lopen: 10km - 2 ronden heen en terug | parcourskaart | download GPX
Wisselzone: 1 wisselzone | detailkaart 

Parcours iLumen Bilzen Sprint Triathlon
Zwemmen: 500m - 1x heen en terug | parcourskaart
Fietsen: 26km - 1 ronde | parcourskaart | download GPX
Lopen: 5km - 1 ronde heen en terug | parcourskaart | download GPX
Wisselzone: 1 wisselzone | detailkaart 

Bevoorrading fietsen (enkel van toepassing op de 111 wedstrijd en dit vanaf de 2de ronde): Bidons met water en sportdrank, alsook energie gels van Etixx worden aangereikt door mensen van de organisatie. Deze bevoorrading zal opgesteld staan ter hoogte van de brug in Vroenhoven. Eigen bevoorrading is toegestaan in het gedeelte vóór de passage aan de kanaalbar. Hinder hierbij geen andere deelnemers!
Bevoorrading lopen: Bekers met water en sportdrank van Etixx worden aangereikt door mensen van de organisatie. De beker moet verplicht in de daarop voorziene zone opnieuw gedropt worden!

Bij aanmelding op het wedstrijdsecretariaat ontvang je een timingchip, een velcro enkelband dien je zelf te voorzien. Je kan deze bestellen bij inschrijving. Deze dien je stevig te bevestigen aan je enkel voor de start van de wedstrijd. De chips zorgen ervoor dat je (tussen)tijden geregistreerd worden wanneer je een controlepunt passeert.

Controlepunten liggen verspreid over het parcours, meestal aan de bevoorrading. Sommige controlepunten piepen als je er door loopt, maar niet allemaal. Geen paniek dus als je niets hoort, je zal toch geregistreerd worden. Alle tussentijden en eindtijd van alle deelnemers kan je online live volgen op de website van SQM Time. Via deze live coverage kunnen supporters ter plaatse via hun smartphone de progressie van hun favoriete atleet volgen. De fans thuis kunnen uiteraard ook alles op de voet volgen.

LET OP: De timing chip dient na afloop terug ingeleverd te worden! 

iLumen Bilzen 111 Triathlon
Zwemmen: 35min
Zwemmen + fietsen: 4u
Finish: 5u30

iLumen Bilzen Sprint Triathlon
Zwemmen: 25min
Zwemmen + fietsen: 1u20
Finish: 2u00

De prijzen worden uitgereikt tijdens een podiumceremonie in de nabijheid van de finish.

Het exacte uur wordt op de dag zelf beslist en meegedeeld door de speaker. De podia worden ongeveer 15min na aankomst van de 3de finisher gehouden.

iLumen Bilzen 111 Triathlon
Heren overall: tba
Dames overal : tba
AgeGroups 40+, 50+, 60+: Naturaprijzen

iLumen Bilzen Sprint Triathlon
Heren overall: Naturaprijs
Dames overal: Naturaprijs
AgeGroups 40+, 50+, 60+: Geen

* Indien men niet aanwezig is, worden de prijzen helaas niet nagestuurd.

Het wisselen van afstand, een T-shirt bijkopen (als deze wordt aangeboden) , je gegevens aanpassen en zelfs annuleren kan ENKEL EN ALLEEN gebeuren via je Passion For Sports account. Je doet dit dus helemaal zelf!

Nadat je bent ingelogd, zoek je de desbetreffende order op en verander je de gegevens. Indien jouw nieuwe gegevens resulteren in een lagere kostprijs, wordt jouw account gecrediteerd en kan je dat bedrag gebruiken voor een volgende inschrijving. Indien jouw nieuwe gegevens leiden tot een hogere inschrijvingsprijs dien je dat bedrag nog bij te betalen om de verandering te vervolledigen.

Indien je wenst te annuleren, wordt jouw account gecrediteerd conform onze annulatie voorwaarden. Dit bedrag kan je dan later besteden aan een andere inschrijving.

Je kan ook het SQM Helpcenter en FAQ raadplegen

Dit event is aangesloten bij Triatlon Vlaanderen. Atleten met een geldige licentie op de datum van het event zijn op die manier automatisch verzekerd voor lichamelijke ongevallen. Atleten zonder geldige wedstrijdlicentie op de datum van het event dienen verplicht een daglicentie aan te kopen. Deze bedragen zijn vastgelegd door de federatie en worden integraal doorgestort. Door het aankopen van een daglicentie ben je verzekerd voor lichamelijke ongevallen

Wat te doen bij een ongeval?

Vul het aangifteformulier in en stuur dit samen met een scan of duidelijke foto naar Triatlon Vlaanderen. Klik op het formulier op de "Verzenden" knop en dan wordt automatisch in Outlook een scherm geopend met het juiste mailadres van Triatlon Vlaanderen. Na controle stuurt Triatlon Vlaanderen dit door naar Ethias en kort daarna ontvangt het slachtoffer een ontvangstmelding met vermelding van het dossiernummer. Met dit nummer kan het slachtoffer vervolgens het dossier aanvullen en raadplegen bij Ethias.

Meer informatie ivm de verzekering lichamelijke ongevallen is terug te vinden op de website van Triathlon Vlaanderen.

iLumen Bilzen 111 Triathlon
Het zwemmen vindt plaats in het Albertkanaal. Er zal gestart worden aan de hand van een rolling start principe waarbij de atleten één voor één te water worden gelaten. De atleten starten dus vanop de kant en springen vanop een lage rand het water in. Er is geen mogelijkheid om vooraf in te zwemmen.

iLumen Bilzen Sprint Triathlon
Het zwemmen vindt plaats in het Albertkanaal. Enkele minuten voor de start worden de atleten te water gelaten om zich op te lijnen tussen de startboeien. De wedstrijd zal dus gestart worden met de deelnemers reeds in het water. Er is geen mogelijkheid om vooraf in te zwemmen.

iLumen Bilzen 111 Triathlon
Drafting/stayeren tijdens het fietsen is niet toegestaan.

Tijdritfietsen of fietsen met lange tijdritsturen, volle wielen en schijfremmen zijn eveneens toegestaan.

iLumen Bilzen Sprint Triathlon
Drafting/stayeren tijdens het fietsen is toegestaan.

Tijdritfietsen of fietsen met lange tijdritsturen zijn niet toegelaten. Korte opzetstuurtjes (die niet verder komen dan de remgrepen) zijn net als schijfremmen wel toegestaan.

Er zijn op deze event locatie geen douchefaciliteiten voorzien. Het is dus helaas niet mogelijk om na het event te douchen.

 • NON-DRAFTING
  iLumen Bilzen 111 Triathlon is een NON DRAFTING wedstrijd. Drafting/stayeren tijdens het fietsen is in deze 111 triathlon dus niet toegestaan. Tijdritfietsen of fietsen met lange tijdritsturen, volle wielen en schijfremmen zijn toegestaan.
  STAYERREGLEMENT EN STRAFPROCEDURE VOOR NON DRAFTING RACES
  De draftzone is 15m van het voorwiel tot aan jouw voorganger zijn achterwiel. Dit is dubbel zo lang dan bij een VTDL wedstrijd. Bij het inhalen/passeren van een voorganger hebt u 20 seconden de tijd om dit te doen. We hebben 8 scheidsrechters op de moto die gele kaarten uitdelen bij inbreuken op deze regel. Tevens hebben we 6 spotters die langs de kant staan en die ook gerechtigd zijn om inbreuken te noteren en door te geven.Bij gele kaarten (straftijd) krijgt u:
  - 1 gele kaart = Er wordt 5 minuten straftijd bij uw eindtijd bijgeteld aan de finish
  - 2 gele kaarten = DSQ

  Opgelet, indien uw nummer door 1 van onze vaste spotters wordt genoteerd gaat u tijdens de wedstrijd geen kaart zien, maar worden er wel 5 minuten straftijd bij uw eindtijd bijgeteld. Aan de finish gaat een bord uithangen met daarop alle nummers die een overtreding begaan hebben.

  Gele kaarten (straftijd) krijgt u bij:

  Inbreuk tegen de hierboven genoemde draftregels
  1. Langdurig langs de linkerkant van de weg rijden
  2. Inhalen / passeren van een deelnemer langs rechts
  3. Opzettelijk wegwerpen van bidons, gels en dergelijke verpakkingen BUITEN de dropzone (deze is 100m voor en na een bevoorrading )
  4. Fietsen in de wisselzone
  5. Zich laten begeleiden door iemand tijdens het lopen
  6. Zich laten bevoorraden door iemand buiten de DROP zone (100m voor en na een bevoorradingspost)

  Rode kaart (DSQ) krijgt u bij:
  1. 2 inbreuken die 5 minuten straftijd tot gevolg hebben
  2. Grof verbaal of fysiek geweld tegen een scheidsrechter of andere deelnemers
  3. Uitermate grof stayergedrag (op minder dan 5 meter afstand rijden)

 • DRAFTING
  iLumen Bilzen Sprint Triathlon is een DRAFTING wedstrijd. Drafting/stayeren tijdens het fietsen is in deze sprint triathlon dus toegestaan. Tijdritfietsen of fietsen met lange tijdritsturen zijn niet toegelaten.Korte opzetstuurtjes (die niet verder komen dan de remgrepen) zijn net als schijfremmen wel toegestaan.
 • WETSUIT
  Bij een watertemperatuur van 23°C of hoger wordt een wetsuit verboden. Bedraagt de watertemperatuur 16°C of lager, is een wetsuit verplicht. De watertemperatuur wordt de dag voor de wedstrijd gemeten en meegedeeld via sociale media en SMS.

TRIATHLON BILZEN GALLERIJ

CONTACTEER ONS

Wil je ons contacteren met een specifieke vraag over een event en/of over jouw inschrijvingen kan je dit het best doen via de chat widget rechtsonder deze pagina. Als er niemand beschikbaar is om je live te helpen, laat je mail adres achter en we helpen je zo snel mogelijk.

START 2 TRI

Ben jij een echte rookie? Dan is onze Start 2 triathlon echt iets voor jou!

Overweeg jij om in 2024 een triathlon te doen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Onder begeleiding van de ervaren en ruim opgeleide coaches van EDOsports maak je kennis met triathlon en leer je de basisbeginselen van de triathlon. In 10 weken zorgen wij er voor dat je goed voorbereid en vol vertrouwen aan de start staat van je eerste triathlon! Onze Start 2 tri trajecten sluiten aan op de Ilumen Bilzen triathlon en de Cave triathlon.

12 weken trainingsschema - 3 Clinics - 8 Gezamenlijke trainingen in NL & BE - Wedstrijdbegeleiding - Startbewijs triathlon - Mooie aanbiedingen bij onze partners - Triathlon pakje (optioneel)

SPORTEN TEGEN DE KINDERARMOEDE

Steun het goede doel, vzw Lucas Project en strijd mee tegen de kinderarmoede.

HET LUCAS PROJECT

Er groeien ruim 130.000 kinderen in België op in extreme armoede. Het Lucas project wil zoveel mogelijk kinderen helpen en bijstaan op een duurzame manier.

We spreken over kinderarmoede als er niet genoeg financiële middelen zijn om de basisbehoeften te vervullen. Wanneer er niet voldoende geld is, komen kinderen en jongeren sneller in een vicieuze cirkel terecht. Ze hebben later minder kansen op de arbeidsmarkt doordat ze hun talenten niet kunnen ontplooien en lopen een groter risico om zelf arme ouders te worden.

Goede medische begeleiding, een heerlijk gevulde boterhamdoos en toffe naschoolse activiteiten zijn vaak onbereikbaar. Dikwijls worden ze door hun armoede uitgesloten, gepest en zijn ze altijd droevig...